marți, 29 martie 2011

Maratonul de la Roma

Ca de obicei, ideea titlului mi-a venit in ultimul moment, iar in cazul de fata chiar are acoperire. Am facut peste 40 de kilometri in patru zile prin capitala Imperiului Roman...pe jos. Ar fi fost ceva sa fotografiez pantofii inainte si dupa, dar nu m-am gandit ca o sa mergem atat per pedes. Desi aveam de gand, am renuntat la ideea achizitionarii unui abonament pe transportul in comun, neavand nevoie de mai mult de 2 bilete pe zi de persoana.
Dupa o idee venita prin decembrie si mai multe peripetii cu rezervarea avionului (bilete foarte ieftine, de altfel si nu fac reclama) si cu cazarea, intr-o dimineata racoroasa de martie ne-am luat zborul catre Roma.
...deasupra coastei Dalmate. Cred ca era undeva in zona Splitului.
...ajungand deasupra Romei, se vedea Stadio Olimpico...
Am ajuns cu un avans de 15 minute pe Ciampino, iar acolo, spre deosebire de acasa, vremea era perfecta pentru o astfel de vacanta. Pentru numai 1.2 euro de persoana, un autobuz extraurban (COTRAL) ne-a dus la cea mai apropiata statie de metrou (Anagnina).

Cu ocazia calatoriei subterane (1 euro/calatorie), am ajuns la concluzia ca Bucurestiul sta chiar foarte bine la acest capitol. Roma are 2 linii mari si late care se intalnesc la gara centrala (Termini) plus o a treia in constructie, iar trenurile circula pe partea stanga.
Destul de devreme (in jurul orei 10) facusem deja cazarea la B&B Elevenrome, la 5 minute de Colosseum, si am inceput "maratonul". De la bun inceput, sa va dau un sfat. Aveti grija la scutere pe strazile Romei. Sunt foarte multe si NU OPRESC LA TRECEREA DE PIETONI. Masinile opresc, dar ei aproape ca te lovesc daca nu est atent.
Fiind aproape, in prima zi am cutreierat zona vestigiilor Romei antice, observand, spre deosebire de alte zone, ca aici sunt aproape in plin sezon. "Hoarde" intregi de japonezi, americani, scandinavi sau vest-europeni misunau peste tot, cu ghizi sau fara si facand poze la tot ceea ce vedeau.

...Forumul Roman...
...Forumul lui Traian si Columna cu acelasi nume...
...Altare della Patria - Monumentul Vittorio Emanuele II, un muzeu al Italiei moderne cu exponate din toate domeniile, de la politica la film si de la sport la imigrantii din America.
....Piazza Venezia....
...Dealul Capitoliului...
De mentionat ca anul acesta, italienii sarbatoresc 150 de ani le la unificarea tarii si la multe ferestre erau afisate steaguri rosu-alb-verde. Cine nu avea un tricolor adevarat, improviza ca mai jos
Am terminat prima zi cutreierand zona de langa malul Tibrului, cu Teatrul antic al lui Marcello (ruine), cel mai vechi pod (o ruina de vreo 2000 de ani), ...
...Boca della Verita...
...Circus Maximus, un loc in care nu mai era nimic decat un teren viran. In Evul Mediu au luat toata piatra si au folosit-o la construirea de biserici si alte edificii.


Dupa o seara mai odihnitoare ca oricand si un mic dejun adus la camera (multumim Alessandro), a urmat o a doua zi in care principala atractie a fost Vaticanul. O calatorie cu autobuzul ne-a dus in zona vestica a orasului, chiar langa Palatul de Justitie, o cladire de genul Casei Poporului de la noi (ca forma), dar mai mica si mai stilata.
...Castel Sant'Angelo...
Ajungand in Piata San Pietro, o frumoasa surpriza a fost sa vedem chiar in acel moment ca se tinea o mesa de catre insusi Papa Benedict al XVI-lea. Din acest motiv, pentru moment nu se putea intra in basilica, ci doar spre dupa-amiaza.
Date fiind cele de mai sus, dupa ce am asistat o scurta perioada in piata, am hotarat sa vizitam Muzeul Vaticanului. Pentru 15 euro, ai ce vedea: galerii de arta de toate felurile si din toate perioadele, gradini superbe si arhitectura de clasa.
...Capela Sixtina...
Terminand turul muzeului, am revenit la San Pietro pentru a intra in basilica San Pietro. Aici, o coada imensa ar descuraja pe multi, dar lucrurile se miscau foarte repede si in ordine
Terminandu-ne periplul ecumenic, am purces (in aceeasi zi), printre zeci de tarabe si vanzatori ambulanti afro-asiatici (din Bangladesh cei mai multi), catre zona de promenada a Romei, primul popas fiind la Piata Spaniei, cu celebrele trepte pe care se inghesuie sute de oameni sa stea la soare.
...Parcul Borghese, singurul mai rasarit din capitala Italiei, dar care este batut la fundul gol (scuzati expresia) de macar 2-3 dintre parcurile Bucurestiului. Aporopo, in acel parc exista Piazza Bucarest.
In centru se afla cunoscuta galerie de arta Galleria Borghese, inchisa la acea ora, din pacate.
Drumul spre hotel l-am parcurs prin luxoasa zona via Veneto-Barberini,
incheind (dupa o calatorie cu metroul) cu superba priveliste a Colosseumului noaptea.

Ziua a treia o pot numi lejer "Ziua Fantanilor", luand la pas toate pietele din zona Campo Marzio, majoritatea avand macar cate o fantana arteziana in mijloc. Debutul a fost, logic, la Fontana di Trevi, acest Turn Babel al centrului Romei in apele careia s-au aruncat bani care ar fi salvat lejer de la faliment o firma cu probleme.
...Piazza Navona...

...Pantheonul (cea mai bine pastrata cladire antica)...
Asteptand seara, am hoinarit pe stradute si am trandavit ore bune pe treptele de la Piata Spaniei 
...Fontana di Trevi (seara)...
In ultima zi, am lenevit mai mult pana am predat camera si am plecat ceva mai tarziu prin oras, programul fiind "la liber" pentru ca nu prea mai aveam cine stie ce obiective importante de vazut. Eventual de REvazut.
...gara Termini...
...Piazza della Republica...
...din nou Piazza Venezia si Fontana di Trevi, apoi Area Sacra Argentina (multe pisici maidaneze in zona)
...Trastevere (un fel de Cartier Latin al Romei),
descoperind apoi dealul Gianicolo, cu cateva statui interesante (Garibaldi) si o panorama frumoasa asupra Cetatii Eterne
Usor, usor, se cam epuiza timpul nostru si a trebuit sa ne indreptam catre aeroport. Nu inainte de a ne mai opri o data la Vatican.
Apropo, va recomand sa incercati inghetata la Roma, dar s-ar putea sa nu o nimeriti pe cea buna din prima. Mie mi-a placut cea de ananas. Costa cam 2-2.5 euro cupa cea mai mica, dar e suficient pentru o persoana.
Cam asta a fost Roma, cu bune (le-am cam spus mai inainte) si cu rele (destula mizerie, atitudinea oamenilor, prezenta cersetorilor...). Daca imi voi mai aminti cate ceva (acum e trecut de miezul noptii), o sa revizuiesc pe ici, pe colo (texte, poze sau corecturi gramaticale) in cateva zile, asa ca  va sfatuiesc sa mai rasfoiti pagina "rimniceanului sarat".
Numai respect

Un comentariu:

Anonim spunea...

cladirea cu sticla de la sarbi este un muzeu, s-a deschis luna asta. impresionanta cascada aia...