V-ati intrebat vreodata ce gasiti daca dati o simpla cautare pe Google dupa cuvintele "echipa nationala"?
Primele pagini abunda de linkuri catre diferite subiecte, mai mult sau mai putin interesante, dar care au ca numitor comun fotbalul. "Echipa naţională a României se menţine pe locul 42", "Adrian Mutu (31 de ani) s-a resemnat cu ideea că actualul selecţioner nu-l va mai convoca, pe perioada mandatului său, la echipa naţională" sau "Satul de toate atacurile atat la adresa sa cat si la echipa nationala, selectionerul Romaniei, Razvan Lucescu, a rabufnit criticand dur atmosfera tensionata" sunt cateva dintre zecile de stiri despre baietii lui Lucescu jr. amestecate cu vreo doua despre nationala Moldovei sau a Algeriei.
Printre toate astea, prima stire non-fotbal se gaseste abia la pagina 3 si se refera la revenirea Valentinei Ardean Elisei, datand de undeva din luna mai. Ceva mai tarziu gasim o stire despre echipa nationala de pescuit si inca una despre handbal care contine stiri despre nationala de tineret sau votarea lui Ioan Kunst Ghermanescu intre cei mai bun antrenori din istorie. Mai departe nu mai insist.
Stiati ca in aceste zile, de exemplu, nationala de polo participa la Campionatul European din Croatia unde are deja doua victorii: cu Turcia (debutanta) si cu mult mai titrata Spania.
Sunt sporturi (handbal, polo, canotaj, kaiac-canoe, gimnastica, atletism, chiar si rugby) care, la nivel de nationale, fac performante mult mai mari decat fotbalul si nu li se acorda nic macar a zecea parte din interesul presei si al mediului online sportiv romanesc.
Asadar, prin care nationale suntem reprezentati mai bine in lume? Cliseul ca "sportul e cel mai bun ambasador" functioneaza si trebuie exploatat prin promovarea valorilor sportive adevarate. Stim ca din cauza lipsei banilor sau a cheltuirii nechibzuite a acestora nu prea s-a investit in baza materiala, dar macar atunci cand se face performanta la cel mai inalt nivel sa amintim tuturor ca avem asemenea concetateni.
Pe de alta parte, profesionistii in domeniu ar putea spune ca fotbalul este cel care face cel mai mare rating si vinde ziarele. Adevarat, insa totul e ca un cerc vicios care porneste din educatia noastra sportiva facuta, in general, prin presa sportiva.
Totusi, exista si exceptii, dar putine si bine ascunse. Putem populariza si alte sporturi, dar trebuie sa stim cand sa comutam pe posturi gen Eurosport, Sport.ro (foarte rar, cand transmite handbal sau rugby) sau Digi Sport, dar aici intervine anturajul sau familia.
In speranta unui viitor normal,
Hai Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu