marți, 3 februarie 2009

Vali Sterian

Da, multi dintre voi v-ati dat seama. Voi vorbi sau, mai bine zis, voi aduna si pune cap la cap lucruri importante despre personalitati ale Rimnicului si Buzaului.
Incep cu un om destul de controversat in anii din urma: VALERIU STERIAN
Photobucket
S-a nascut pe 21 septembrie 1952 (deci, e tot fecioara ca si subsemnatul) in satul Stiubei unde tatal sau era invatator, urmand ca in 1955 sa se mute cu familia in alt sat "riveran" Rimnicului, Puiesti.
In 1960 se stabilesc in urbea Rimnicului Sarat, unde urmeaza scoala primara si liceul in timpul caruia isi face debutul muzical cu formatia "Copiii florilor".
Dupa ce la un concurs al liceelor a cantat cateva piese ale Beatles-ilor, a ajuns sa fie exmatriculat pe motiv ca "noi nu facem educaţie aşa". Atunci a fost primul moment in care, inchis in camera sa, a izbucnit: "Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!".
Urmeaza apoi Facultatea de Psihologie la Bucuresti, ajungand sa cunoasca consacrarea in Cenaclul Flacara si Compania de Sunet.
Revolutia (sau ce a fost aia) din '89 l-a prins pe baricade, convins ca lupta pentru niste idealuri demne.
Periada postdecembrista a marcat aparitia a cateva dintre cele mai cunoscute melodii ale artistului, toate marcate de spiritul sau protestant.
Cele mai cunoscute au fost: Nopti, Vino Doamne! si Ruga, aparute imediat dupa 1990, iar in 1993 deschide un studio de inregistrari (B'Inişor) urmand sa colaboreze cu Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis sau Doru Stănculescu.

Alaturi de Lucia (psiholog de profesie) a avut un fiu, Oliver, bateristul actual al trupei Voltaj, iar o strada din Rimnicu Sarat ii poarta numele. Tatal sau locuieste si acum in Rimnic, avand 83 de ani.
Sfarsitul nu l-a avut precum ar fi meritat. Fiind gasit vinovat intr-un accident rutier, in 1999 a fost arestat, iar un an mai tarziu moare rapus de boala.
„Valeriu Sterian era un profesionist, tot ce-ţi puteai dori in materie de cunoştinţe muzicale; a cântat alături de Joan Baez. Promova tinerele talente, dar era şi un iubitor de manifest, de protest.” (Lucia Sterian)
Multumiri surselor: Wikipedia, Jurnalul National, Youtube.

Niciun comentariu: