marți, 17 ianuarie 2012

Kid Cann

Probabil ca nu va spune nimic numele de mai sus. Intamplarea a facut sa descopar si un altfel de ramnicean decat cei cu care m-as mandri, dar povestea lui e una destul de fascinanta. Doar locul nasterii si primii doi ani din viata il leaga pe personajul nostru de Rimnic, restul petrecandu-se peste ocean.

Pe numele sau adevarat Isadore Blumenfeld, acesta s-a nascut la 1900 intr-o familie de evrei din Rimnicu Sarat (sau Rumnesk, dupa findagrave.com) care au emigrat in 1902 in America, stabilindu-se la periferia orasului Minneapolis, Minnesota.
In copilarie a abandonat scoala incercand sa stranga bani pentru familie din vanzarea de ziare pe strada. Nu era chiar asa simplu pentru ca cele mai bune zone se obtineau cu forta. De aceea, inca de atunci a fost implicat in rafuieli violente cu alte gasti din Minneapolis, conflicte care au continuat si cand, impreuna cu fratii sai Harry si Yiddy, s-au implicat tot mai puternic in afaceri ilicite precum taxe de protectie, prostitutie sau contrabanda cu alcool.

Apogeul "carierei" sale a fost insa in perioada prohibitiei, cand a devenit un adevarat gangster, fiind asemanat cu celebrul Al Capone (cu care, de altfel, a si colaborat). Principala preocupare a acestuia a fost traficul ilegal cu alcool, principalii furnizori fiind importul din Canada (pentru o presupusa fabrica de parfumuri) si fermierii locali care produceau o bautura distilata numita moonshine. "Piata de desfacere" era formata, in special, din metropolele Chicago (Al Capone) si New York (familia Genovese).

Puterea in continua crestere a mafiei evreiesti din oras de la sfaristul anilor '20 a fost pusa la un moment dat la indoiala de catre irlandezi, dar o intelegere tacita a facut ca zonele de influenta sa fie impartite. De asemenea, in urma anchetelor care dezvaluiau activitatile infractionale, dar si legaturile cu oamenii politici corupti, mai multi ziaristi au sfarsit asasinati. O alta ilegalitate celebra a acestuia a fost fraudarea companiei locale de transport cu ocazia trecerii de la tramvaie la autobuze diesel, cand a valorificat pe piata neagra deseurile metalice.

Condamnarea lui Blumenfeld la inchisoare a venit abia in 1961, cand a primit 8 ani de detentie pentru prostitutie si tentativa de mituire a unui judecator. Chiar si in timpul detentiei a fost implicat in activitati infractionale legate de unele cazinouri din Las Vegas. A fost eliberat conditionat in 1964, stabilindu-se in Florida, unde si-a continuat viata de mafiot.
Impreuna cu cativa amici gangsteri, Kid Cann a controlat cateva afaceri dubioase in domeniul imobiliarelor, spalarii de bani si fraudelor la bursa. Toate acestea i-au adus sume importante de bani, la moartea sa din 1981 avand o avere estimata la 10 milioane de dolari din care a facut si cateva acte caritabile. In ultima parte a vietii, chiar i s-a propus sa-si scrie autobiografia, dar a refuzat.
In Minnesota, numele sau este legat, in prezent, de numeroase povesti, acesta ajungand la un rang de adevarat erou urban. Tot la nivel de legenda a ramas si porecla de Kid Cann, existand opinii ca ar fi de la tentativa de a se apuca de box, dar si de la rafuielile din cartier. Ambele au fost negate de Blumenfeld.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Un adevărat BAD BOY!