miercuri, 24 iunie 2015

Antonescu de traia...

Stati linistiti, articolul asta n-are nicio tenta xenofoba, antisemita sau orice altceva de genul asta.
Vorbim despre Petre Antonescu, unul dintre cei mai mari arhitecti romani din secolul trecut, avand ca loc de bastina targul Ramnicului Sarat.

Ce-i drept, ca si altora ca el, Ramnicul si conjunctura nu i-au oferit sansele sa se afirme local, asa ca a ajuns consacrat pe alte meleaguri, avand totusi destule influente si in arhitectura unor edificii ramnicene.
Astfel, dupa ce a terminat scoala primara la Ramnic, urmeaza liceul la Bucuresti si Scoala de Arte Frumoase la Paris, dupa care se intoarce in tara fiind unul dintre promotorii stilului neo-romanesc, cu inspiratii din constructiile traditionale de pe la noi.
A folosit elemente specifice precum loggia, balustrada brancoveneasca, chenarul moldovenesc si braul sub forma de torsada, dar și alte influente ale arhitecturii tradiționale românești atat pentru cladirile publice, monumentale, cat si pentru resedintele particulare pe care le-a proiectat, fiind astfel un bun discipol al lui Ion Mincu (n.r. nascut tot in zona, la Focsanii Munteni, capitala jud Rm Sarat).
Personalitate marcanta a arhitecturii romanesti din prima jumatate a secolului XIX, acesta a ocupat mai multe functii importante in domeniu (rector al Univ. de Arhitectura, presedinte al Societatii Arhitectilor, membru al Academiei Romane), perioada in care a fost si artizanul catorva capodopere: Arcul de Triumf, Facultatea de Drept, Institutul de Istorie N. Iorga, Palatul Cretulescu, Casa Soare, Banca Marmorosch si Primaria din Bucuresti, Cazinoul si Hotelul Palace din Sinaia, Palatele de Justitie din Buzau si Botosani, Palatul Navigatiei din Galati, fostul teatru din Ramnicu Sărat sau Primaria Craiovei, dar si planurile initiale ale Cazinoului din Constanta (schimbate dupa terminarea fundatiilor).

Primaria Craiova
Cazinoul Sinaia
Arcul de Triumf Bucuresti
Facultatea de Drept Bucuresti

Casa Soare

Fostul Teatru din Rm Sarat

Niciun comentariu: