duminică, 22 aprilie 2012

Rîmnicul între trecut si viitor

N-am cine stie ce poveste de data asta. Doar vreau sa va arat doua peisaje interesante pe care le-am descoperit saptamana trecuta, in scurta vacanta de Pasti.
Stiam de ceva timp de cele doua obiective, dar de abia acum ne-am alocat cateva ore pentru a le cunoaste.
Am inceput, ilogic poate, cu viitorul. De scurt timp, pe dealurile subcarpatice de deasupra urbei Rîmnicului, au rasarit ca ciupercile dupa ploaie cateva mori de vant. Asta in limbaj popular, caci daca e sa le luam stiintific, acestea se numesc centrale eoliene. Slava Domnului, de vant nu ducem lipsa in zona, asa ca, se pare ca o duc foarte bine. Pentru cei din zona, cele unde am fost eu se afla undeva pe dealurile de la Zaplazi, dar mai este un grup ceva mai la sud, spre Racoviteni. Desi ultima parte a drumului este pietruita, nu e absolut nici o problema sa urci cu orice masina sau o bicicleta de teren, chiar daca a plouat. E facut ca la carte.

View Larger Map
Impresionante opere de inginerie:


De asemenea, privelistea asupra orasului si a zonei dinspre Baragan este foarte frumoasa, vazuta de acolo. Cred ca, in departare, se poate observa si unul dintre lacurile de campie: Balta Alba sau Amara, dar pozele nu ma ajuta deloc, din pacate.


Sa ne intoarcem si la trecut. Acesta e reprezentat de ruinele bisericii manastirii Domiresti-Posta, aflata in Topliceni, undeva in spatele primariei

View Larger Map
Din pacate, ruinele fostei biserici, construita cu vreo 300 de ani in urma nu sunt prea bine conservate, fiind nevoie de atentie pentru a nu te accidenta. Aceasta este inscrisa in lista monumentelor istorice din Patrimoniul Cultural National al Romaniei, dar atat. Nu se face nimic pentru amenajarea locului si popularizarea lui turistica. Chiar si asa, e un destul de interesant petec de istorie locala.
Conform acs.org.ro:
Prima însemnare în legătură cu aceste ruine este datată 1923. Din câte se pare este vorba despre biserica ctitorită de Dragomir, fiul lui Grama şi al soţiei sale Stanca. Ruinele puteau fi văzute şi în 1931, sub malul drept al Râmnicului, nu departe de intrarea în satul Topliceni. Pisania bisericii a fost găsită în curtea unui locuitor din satul Poşta şi dusă apoi la Muzeul Naţional din Bucureşti. Iată cuprinsul acesteia: Această sfântă şi dumnezeiască biserică, care este hram Sfântul Ioan Damaschin, iaste făcută şi zidită din temelia ei de dumnealui jupân Dragomir sin jupân Grama i de dumneaei Stanca, în zilele prea luminatului domn, Ioan Constandin Basarabă Voevod, pentru a lui şi a părinţilor lui veşnică pomenire...leat 7223 (1714), potrivit institutorului Ghiţă Niculescu, unul dintre oamenii de cultură ai locului.