joi, 29 ianuarie 2015

Trei milionimi...

Reiau puseurile de patriotism local, incepute in tromba acum cativa ani, dar intrerupte de ceva vreme.
Cati dintre voi stiu sa scrie, in cifre, numarul din titlu? Unii da, altii nu, dar asta a fost, conform povestirii, testul la care a fost supus eroul nostru.
Este vorba despre, Grigore Gheba, ramnicean nascut acum un secol si un pic la Poienita (Dumitresti) si care "a scos la tablă țara întreagă" cu culegerile lui de matematica.
Pare a fi dintr-un film, dar, dupa o copilarie saraca intr-o familie cu alti 6 frati, cand rezolva probleme de matematica la gura sobei pe o tablita de piatra, a fost indemnat de catre unchiul sau sa mearga la liceu la Rimnic (actualul Vlahuta, dupa informatiile mele). Fiind luat initial peste picior de ceilalti elevi pentru tinuta precara, Grigore Gheba l-a impresionat pe director cu zecimalele de mai sus, fiind imediat primit pe bancile scolii.
Dupa ce a terminat apoi si scoala de ofiteri de la Bacau, a ramas concentrat in garnizoana de la Rimnicu Sarat, perioada in care s-a si casatorit. Incepand razboiul, sublocotenentul de artilerie Grigore Gheba a luptat in armata romana pe frontul de est, impotriva rusilor, fiind luat prizonier in 1942. Continuand filmul, dupa ce a trecut prin trei lagare rusesti si ajunsese doar piele si os: "Din corpul meu atletic ramasesera doar ochii care sa planga". A fost salvat de o frumoasa rusoaica, alaturi de care se pare ca ar fi trait o poveste de dragoste. "S-a așezat langă patul meu, plangeam, convins ca mai am cateva ore de trăit. M-a întrebat de ce plang, i-am răspuns că nu voi mai vedea niciodată țara. M-a mutat într-o altă cameră și s-a îngrozit de oasele mele cand m-a dezbrăcat să mă consulte. A revenit cu niște lapte și ouă. Nu mai văzusem de doi ani așa bunătățuri. Mai tarziu am aflat că erau din rația ei...", povesteste profesorul intr-un interviu. La indemnul acesteia, a luptat si pe frontul de vest, impotriva nemtilor, fiind ranit si decorat, ajungand pana la gradul de general. In ciuda acestei afinitati, dupa terminarea razboiului a fost acuzat de anti-sovietism in scurta perioada in care a fost prefect de Rimnic.
Alegand sa se dedice apoi primei iubiri, a parasit administratia publica, inscriindu-se la facultatea de matematica, dar nu a putut sa acceada la catedre inalte, pe motiv ca era prea celebru. Incercand sa corecteze erorile si sa simplifice rezolvarea problemelor din manualele acelor vremuri, a inceput, usor-usor, sa creeze celebrele culegeri, recunoscute in toata tara. Prima culegere a fost scoasa in 350.000 de exemplare, fiind epuizata imediat, urmand altele, cu un tiraj total de peste 6 milioane.
Lucrarile nu dadeau gres niciodata pentr simplul motiv ca rezolvarile erau verificate inainte cu elevii pe care ii pregatea in particular. La unul dintre concursurile de matematica, 16 din cei 18 castigatori erau elevi ai sai.
Ultima sa culegere de matematica a fost publicata in 2004, an in care s-a si stins din viata la 92 de ani. N-a mai apucat sa-si duca la bun sfarsit alte proiecte, incepute deja.
Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3

Niciun comentariu: